Rennie cukormentes rágótabletta

Kiszerelés: 24x
Mennyiségi egység: DOB
EP kártyával vásárolható
Szobahőmérsékleten tartandó

108206

Array

Fogyasztói ár1050,00 Ft
Kedvezmény
Ár / kg
Leírás

Betegtájékoztató

  BETEGTJKOZTAT: INFORMCIK A FELHASZNL SZMRA

BETEGTJKOZTAT: INFORMCIK A FELHASZNL SZMRA

 

RENNIE cukormentes rgtabletta

Kalcium-karbont , magnzium-karbont

 

Olvassa el figyelmesen az albbi betegtjkoztatt, mely az n szmra fontos informcikat tartalmaz.

Ez a gygyszer orvosi rendelvny nlkl kaphat. Mindemellett az optimlis hats rdekben elengedhetetlen e gygyszer krltekint alkalmazsa.

-       Tartsa meg a betegtjkoztatt, mert a benne szerepl informcikra a ksbbiekben is szksge lehet.

-       Tovbbi informcikrt vagy tancsrt forduljon gygyszerszhez.

-       Srgsen forduljon orvoshoz, ha tnetei 7 napon bell nem enyhlnek, vagy ppen slyosbodnak.

-       Ha brmely mellkhats slyoss vlik, vagy ha a betegtjkoztatban felsorolt mellkhatsokon kvl egyb tnetet szlel, krjk, rtestse orvost vagy gygyszerszt.

 

 

A betegtjkoztat tartalma:

  1. Milyen tpus gygyszer a Rennie cukormentes rgtabletta s milyen betegsgek esetn alkalmazhat?
  2. Tudnivalk a Rennie cukormentes rgtabletta alkalmazsa eltt
  3. Hogyan kell alkalmazni a Rennie cukormentes rgtablettt?
  4. Lehetsges mellkhatsok
  5. Hogyan kell a Rennie cukormentes rgtablettt trolni?
  6. Tovbbi informcik

 

 

1. MILYEN TPUS GYGYSZER A RENNIE CUKORMENTES RGTABLETTA S MILYEN BETEGSGEK ESETN ALKALMAZHAT?

 

A Rennie gyomorsavkt gygyszer, hatanyagai semlegestik a gyomorban a gyomorsavat. A ksztmny gyorsan enyhti a gyomorsav tltermelds okozta tneteket, gy a gyomorgst, savas felbfgst, emsztsi zavarokat, terhessgi emsztsi zavarokat, a, teltsgrzetet vagy nehz rzetet a gyomorban, valamint a puffadst.

 

2. TUDNIVALK A RENNIE CUKORMENTES RGTABLETTA ALKALMAZSA ELTT

 

Ne alkalmazza a Rennie cukormentes rgtablettt

- ha tlrzkeny a ksztmny hatanyagaira vagy a rgtabletta brmely egyb sszetevjre (hatanyagokat, sszetevket ld. 6. pontban),

- ha magas a vr kalcium szintje vagy alacsony a vr foszft szintje,

- ha slyos vesebetegsge vagy vesekvei vannak.

 

A Rennie cukormentes rgtabletta fokozott elvigyzatossggal alkalmazhat:

A tbbi gyomorsavkthz hasonlan, a ksztmny szedse elfedheti a fennll, slyosabb betegsgek tneteit. Ezrt, amennyiben a tnetei 7 nap utn is fennllnak, keresse fel kezelorvost.

Krjk, beszlje meg a ksztmny alkalmazst kezelorvosval, gygyszerszvel, ha nnek veseproblmi vannak, ha nnl tbb szervet rint gyulladsos betegsget (n. szarkoidzis) diagnosztizltak vagy ha slyos s/vagy krnikus gyomor-bl rendszeri tnete, betegsge van.

 

 

 

A kezels ideje alatt alkalmazott egyb gygyszerek:

- Felttlenl tjkoztassa kezelorvost vagy gygyszerszt a jelenleg vagy nemrgiben szedett egyb gygyszereirl, belertve a vny nlkl kaphat ksztmnyeket is.

- Amennyiben antibiotikumot (tetraciklinek, kinolonok), szvglikozidokat (digoxin, digitoxin) vagy ms receptre kaphat ksztmnyt (pl. fluoridokat, foszftokat) szed, beszlje meg kezelorvosval a Rennie cukormentes rgtabletta szedst, mivel az befolysolhatja ms gygyszerek hatst. Az alkalmazott gygyszerek maximlis hatsnak elrse rdekben a Rennie cukormentes rgtabletta bevtele a tbbi gygyszer bevtele utn 1-2 rval trtnjk.

- Amennyiben tiazid tartalm diuretikumot (pl. bendroflumetiazid), azaz vizelethajtt szed, beszljen kezelorvosval a Rennie cukormentes ksztmny alkalmazsa eltt, mivel orvosa esetleg szksgesnek tarthatja a vr kalcium szintjnek ellenrzst.

 

Egyidej bevtele bizonyos telekkel s italokkal

A tbbi kalcium tartalm savkt ksztmnyhez hasonlan a Rennie cukormentes rgtabletta alkalmazsa sorn is tartzkodni kell a nagy mennyisg tej s tejtermk fogyasztstl.

 

Terhessg s szoptats

Mieltt brmilyen gygyszert elkezdene szedni, beszlje meg kezelorvosval vagy gygyszerszvel. A Rennie cukormentes rgtabletta szedhet terhessg alatt az elrt adagban, a hosszantart alkalmazs s a magas dzisok kerlendk. A Rennie cukormentes rgtabletta szedhet szoptats ideje alatt, az elrt adagban.

A Rennie cukormentes rgtabletta jelents mennyisg kalciummal egszti ki a tpllkkal bevitt kalcium mennyisgt. Ezrt a terhes nknek szigoran be kell tartani a Rennie cukormentes rgtabletta maximlisan javasolt napi mennyisgt, s kerlni kell az egyidej nagy mennyisg tej (1 liter tej akr 1,2 g kalciumot is tartalmaz) s tejtermk fogyasztst.

 

 

A ksztmny hatsai a gpjrmvezetshez s gpek zemeltetshez szksges kpessgekre:

-           nem vrhat kedveztlen hats.

 

Fontos informcik a ksztmny egyes sszetevirl:

Szorbitot tartalmaz destszerknt (400 mg/1 tabletta):

- cukorbetegek alkalmazhatjk.

- bizonyos cukrokra rzkeny betegek vegyk figyelembe a ksztmny szorbit tartalmt.

Amennyiben kezelorvosa korbban mr figyelmeztette nt, hogy bizonyos cukrokra rzkeny, keresse fel orvost, mieltt elkezdi szedni a gygyszert.

 

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A RENNIE CUKORMENTES RGTABLETTT?

 

A Rennie cukormentes rgtablettt mindig az orvos ltal elmondottaknak megfelelen alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolst illeten krdezze meg kezelorvost vagy gygyszerszt.

 

Felntteknek s 12 v feletti gyermekeknek: 1 vagy 2 tablettt lehetleg tkezs utn 1 rval, illetve lefekvs eltt 1 rval javasolt elszopogatni vagy elrgni., Ettl eltr idszakban gyomorgs esetn tovbbi 2 rgtabletta alkalmazhat.

11 tablettnl ne vegyen be tbbet 24 rn bell! Ha a tnetei 7 napnl tovbb fennllnak, keresse fel kezelorvost, hogy kizrja a tnetei mgtt rejl slyosabb betegsg lehetsgt. A tarts alkalmazst kerlje!

 

Ha az elrtnl tbb rgtablettt vett be:

Igyon sok vizet, s beszljen kezelorvosval vagy gygyszerszvel. A tladagols tnetei: melygs, hnys, szkrekeds, fradtsg, fokozott vizeletrts, fokozd szomjsg rzs, kiszrads s rendellenes izomgyengesg.

Ha brmilyen tovbbi krdse van a ksztmny alkalmazsval kapcsolatban, krdezze meg orvost vagy gygyszerszt!

 

Ha az adagjt elfelejtette bevenni:

Ne vegyen be ktszeres adagot a kihagyott mennyisg ptlsra!

 

 

4. LEHETSGES MELLKHATSOK

 

Mint minden gygyszer, a Rennie cukormentes rgtabletta is okozhat mellkhatsokat, amelyek azonban nem mindenkinl jelentkeznek.

Az ajnlott adagols betartsa mellett nem valszn, hogy mellkhatsok jelentkeznek.

 

Ritkn a ksztmny sszetevi ltal kivltott tlrzkenysgi reakcirl szmoltak be, pl. kitsek, viszkets, nehzlgzs, arc-, szj- vagy torokduzzanat (dma) s slyos tlrzkenysgi reakci (anafilaxis sokk). Amennyiben ilyen tneteket szlel, azonnal hagyja abba a kezelst s forduljon orvoshoz.

 

Hossz idn t, magas dzisban trtn alkalmazs esetn a vr kalcium s magnzium szintje emelkedhet, klnsen vesebetegek esetn. Ez hnyingert, hnyst, fradtsgot, zavartsgot, fokozd vizeletrtst, fokozd szomjsg rzst s kiszradst okozhat.

 

A Rennie cukormentes rgtabletta s a tej vagy tejtermkek hossz ideig trtn egyttes alkalmazsa n. tejalkli-szindrmhoz vezethet, mely magas vr kalcium szinttel jr.

 

Ha brmely mellkhats slyoss vlik, vagy ha a betegtjkoztatban felsorolt mellkhatsokon kvl egyb tnetet szlel, krjk, rtestse orvost vagy gygyszerszt.

 

5. HOGYAN KELL A RENNIE CUKORMENTES RGTABLETTT TROLNI?

 

Ez a gygyszer nem ignyel klnleges trolst.

 

A gygyszer gyermekektl elzrva tartand!

 

A buborkflin/ dobozon feltntetett lejrati id (EXP/Felhasznlhat) utn ne alkalmazza a Rennie cukormentes rgtablettt. A lejrati id a megadott hnap utols napjra vonatkozik.

 

A gygyszereket nem szabad a szennyvzzel vagy a hztartsi hulladkkal egytt megsemmisteni. Krdezze meg gygyszerszt, hogy szksgtelenn vlt gygyszereit miknt semmistse meg. Ezek az intzkedsek elsegtik a krnyezet vdelmt.

 

 

6. TOVBBI INFORMCIK

 

Mit tartalmaz a Rennie cukormentes rgtabletta?

A ksztmny hatanyagai: 680,0 mg kalcium-karbont , amely 272 mg elemi kalciumnak felel meg s 80,0 mg nehz, bzisos magnzium-karbont, amely kb. 20 mg elemi magnziumnak felel meg rgtablettnknt.

 

Egyb sszetevk: szorbit, talkum, hidegen duzzad kukoricakemnyt, burgonyakemnyt, magnzium-szteart, hgan foly paraffin, szacharin-ntrium, fodormenta zest.

 

 

Milyen a ksztmny klleme s mit tartalmaz a csomagols?

 

A rgtabletta krmfehr szn, homor fellet, ngyszg alak, mindkt oldaln mlybenyoms Rennie jelzssel van elltva.

 

1x6 vagy 2x6 vagy 4x6 vagy 6x6 vagy 16x6 db rgtabletta PVC/alumnium buborkfliban s dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedly jogosultja: Bayer Hungria Kft., Budapest, Alkots u. 50.

Gyrt: Bayer Sante Familiale , 33, rue de lIndustrie F-74240, Gaillard, Franciaorszg

 

 

OGYI-T-5036/06-10

 

A betegtjkoztat engedlyezsnek dtuma: 2008. 11. 14.

 

 

 

 

Szolgáltató adatai

Lagymanyos cegadatok uj

Gyógyszer-információ

ÜgyeletInfo

Ügyelet információkért kattintson ide!