Gynoflor hüvelytabletta 6x

Kiszerelés: 6x
Mennyiségi egység: DOB
EP kártyával vásárolható
Hideg helyen tartandó

Csak a patikában vehető át a termék!!!!
Nincs kép beállítva
Fogyasztói ár2990,00 Ft
Kedvezmény
Ár / kg
Leírás

Betegtájékoztató

  Gynoflor hvelytabletta

BETEGTJKOZTAT: INFORMCIK A FELHASZNL SZMRA

 

Gynoflor hvelytabletta

Lactobacillus acidophilus, sztriol

 

Mieltt elkezden alkalmazni ezt a gygyszert, olvassa el figyelmesen az albbi betegtjkoztatt.

-                 Tartsa meg a betegtjkoztatt, mert a benne szerepl informcikra a ksbbiekben is szksge lehet.

-                 Tovbbi krdseivel forduljon orvoshoz vagy gygyszerszhez.

-                 Ezt a gygyszert az orvos nnek rta fel. Ne adja t a ksztmnyt msnak, mert szmra rtalmas lehet mg abban az esetben is, ha tnetei az nhez hasonlak.

-                 Ha brmely mellkhats slyoss vlik, vagy ha a betegtjkoztatban felsorolt mellkhatsokon kvl egyb tnetet szlel, krjk, rtestse orvost vagy gygyszerszt.

 

 

A betegtjkoztat tartalma:

1.              Milyen tpus gygyszer a Gynoflor hvelytabletta s milyen betegsgek esetn alkalmazhat?

2.              Tudnivalk a Gynoflor hvelytabletta alkalmazsa eltt

3.              Hogyan kell alkalmazni a Gynoflor hvelytablettt?

4.              Lehetsges mellkhatsok

5.              Hogyan kell a Gynoflor hvelytablettt trolni?

6.              Tovbbi informcik

 

 

1. Milyen tpus gygyszer a Gynoflor hvelytabletta s milyen betegsgek esetn alkalmazhat?

 

A Gynoflor hvelytabletta kt hatanyagot tartalmaz: az emberi hvelyben termszetesen elfordul, nem krokoz baktriumot, az acidofil (azaz savas kzeget kedvel) laktobacilust (latinul Lactobacillus acidophilus) s egy sztriol nev ni nemi hormont. Mindkt hatanyag a hvelyben fejti ki hatst.

 

Az egszsges, biolgiai egyenslyi llapotban lv hvely termszetes vdmechanizmusokkal rendelkezik a fertzsek kivdsre. Ezt a vd hatst tbbek kztt a laktobacilusok fejtik ki azltal, hogy tejsavat s egyb, fertzseket kivd anyagokat termelnek. A tejsavtermels savas krnyezetet eredmnyez, ami elsegti a laktobacilusok nvekedst, ugyanakkor a krokozk elszaporodst gtolja. Bizonyos gygyszeres kezelsek (pl. antibiotikumok), helyi fertzsek, slyos betegsgek, ill. nem megfelel higins krlmnyek (pl. tlzott hvelyblts, tusols) a laktobacilusok szmnak cskkenst vagy teljes pusztulst eredmnyezhetik. A ksztmny nagy mennyisgben tartalmaz laktobacilust, ami segt a hvely termszetes kzegt helyrelltani.

A hvely termszetes vdmechanizmusai kz tartozik a hvely felsznt bort hmrteg is, ami fizikai akadlyt kpez a krokozk behatolsa ellen. Ennek a vdelemnek a krosodshoz vezethet, ha a ni nemi hormonok szintje ingadoz vagy elgtelen (klnsen a menstruci vge eltt). Ebben segt a Gynoflor hvelytabletta msik hatanyaga az sztriol, ami a termszetes ni nemi hormonok egyike. Az sztriol a ksztmnyben nagyon alacsony adagban tallhat, biztostja a j vrkeringst a hvely hmszvetben, valamint, hogy a hmrteg megfelelen vastag, rugalmas s nedves legyen. Ez fontos a laktobacilusok szaporodshoz is, mert a hmsejtek biztostjk a tejsavtermels alapanyagt.

 

A hvelytabletta tartalmaz mg tejcukrot (laktzt), amit a laktobacilusok szintn gyorsan tejsavv alaktanak. A laktobacilusok elszaporodsa s jratelepedse teht mr az els kezels utn elkezddik.

 

A kezelorvos utastsnak megfelelen az albbi esetekben alkalmazhat:

-                 a laktobacilus llomny s ezzel a hvelyflra helyrelltsa bizonyos gygyszeres kezelsek utn (pl. antibiotikumok);

-                 a menstruci vge eltti vagy utn kialakul helyi, hvelyi panaszok (hvelyi szrazsg, viszkets, g rzs, fjdalom nemi kzsls alatt) kezelse, vagy az egsz testre hat hormonptl kezels esetn kiegszt szerknt;

-                 ismeretlen eredet hvelyvladk kpzdse, vagy enyhe ill. kzepes slyossg baktrium- vagy gombs fertzs, amelyekben ltalnos fertzs ellenes kezels nem szksges.

Tovbbi lehetsges alkalmazsa a kijul hvelyi fertzsek megelz kezelse.

 

 

2. TUDNIVALK A GYNOFLOR HVELYTABLETTA ALKALMAZSA ELTT

 

Ne alkalmazza a Gynoflor hvelytablettt

-                 ha tlrzkeny (allergis) a laktobacillussal, az sztriollal vagy a ksztmnyben tallhat valamely egyb sszetevvel szemben;

-                 ha rosszindulat elvltozsok (sztrognfgg daganatok) vannak a mellben, mhben, vagy hvelyben;

-                 ha mhnylkahrtyja felttelezetten vagy igazoltan rendellenesen helyezkedik el (endometrizisa van);

-                 ha ismeretlen eredet hvelyvrzst tapasztal,

-                 ha terhes (lsd Terhessg s szoptats);

-                 ha mg nem rte el a nemi rettsget (nem menstrul).

 

A Gynoflor hvelytabletta fokozott elvigyzatossggal alkalmazhat

Mieltt a hvelytabletta alkalmazst elkezden, tjkoztassa orvost korbbi vagy jelenleg fennll betegsgeirl, klnsen, ha tlrzkenysg (allergis) valamire, ill. az albbiak valamelyikbe szenved vagy korbban szenvedett.

-                 Vralvadsi zavarok, vrrg elmozdulsa s bekeldse (tromboemblia), slyos szvbetegsg, vesebetegsg, mjbetegsg;

-                 magasvrnyoms, rnggrcs (epilepszia), rohamokban jelentkez floldali fejfjs (migrn);

-                 a vrs vrfestk lebontsnak zavara zavara, amikor tbbek kztt a br rzkeny lehet fnyre (porfria);

-                 magas vrzsrszinttel jr betegsgek, cukorbetegsg, az eml szveti llomnynak elvltozsai, korbbi terhessg alatt kialakul hallskrosods tovbbi romlsa (otoszklerzis).

Amennyiben a ksztmny alkalmazsa utn kitsek jelennek meg, slyos g rzst, vagy vratlan hvelyi vrzst tapasztal, fggessze fel a kezelst, s azonnal forduljon orvoshoz.

 

Terhessg s szoptats

Tjkoztatni kell kezelorvost, ha mr terhes vagy a kezels kzben a teherbeess lehetsge fennll.

Minden esetben, klnsen a terhessg els hrom hnapjban, orvosa gondosan mrlegeli, hogy

n, ill. magzata szmra milyen elnykkel ill. mekkora kockzattal jr, ha a ksztmnyt alkalmazza.

Szoptats idejn csak orvosi utastsra alkalmazhat a ksztmny.

 

A kezels ideje alatt alkalmazott egyb gygyszerek

Felttlenl tjkoztassa kezelorvost vagy gygyszerszt a jelenleg vagy nemrgiben szedett egyb gygyszereirl, belertve a vny nlkl kaphat ksztmnyeket is, mert bizonyos hatanyag ksztmnyekkel esetleg egyms hatst befolysolhatjk (pl. antibiotikumok).

Ms hatanyagot tartalmaz ngygyszati gygyszerekkel egyidejleg csak kifejezett orvosi utastsra alkalmazhat.

 

A ksztmny hatsa a gpjrmvezetshez s gpek kezelshez szksges kpessgekre

A Gynoflor hvelytabletta nem befolysolja ezeket a kpessgeket..

 

 

3. Hogyan kell alkalmazni a gynoflor hvelytablettt?

 

A Gynoflor hvelytablettt mindig az orvos ltal elmondottaknak megfelelen alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolst illeten, krdezze meg orvost vagy gygyszerszt.

 

A ksztmny szoksos adagja:

Hvelyi vladkkpzds, fertzsek, valamint a norml hvelyi krnyezet helyrellt kezelse:

Napi 1-2 hvelytabletta 6-12 napig. A hvelytablettt estnknt lefekvs eltt kell felhelyezni mlyen a hvelybe. Ehhez legjobb htra dlni, mikzben a lbakat enyhn hajltott helyzetben tartjuk.

A kezelst a menstruci ideje alatt abba kell hagyni, majd jra kell kezdeni.

Menstruci vge eltti vagy utn fellp rendellenessgek (hvelyszrazsg, viszkets, g rzs, nem kzsls alatti fjdalom, hormonptl kezels sorn kiegsztknt:

Az ajnlott adag napi 1 hvelytabletta a kezels els hetben, majd heti 1-2 hvelytabletta fenntart adagknt. Ha hvely nagyon szraz, a hvelytablettt felhelyezs eltt meg lehet nedvesteni egy kis csapvzzel.

 

Gyakorlati tancsok:

A Gynoflor tartalmaz olyan segdanyagokat, amelyek nem olddnak fel teljesen, ezrt esetenknt tablettamaradvnyok tallhatk a fehrnemn. Ennek semmi jelentsge nincs a gygyszer hatsossga szempontjbl. Ajnlatos egszsggyi bettet hordani a kezels ideje alatt.

Ritka esetben a hvely nagyfok szrazsga miatt a hvelytabletta egyltaln nem olddik fel, s a tabletta egszben kilkdik. Ekkor termszetesen nem tudja kifejteni a hatst, a hvelyfalat azonban nem krostja. Ilyen esetekben a feloldsi gondok megelzse rdekben clszer a tablettt egy kis csapvzzel megnedvesteni a felhelyezs eltt.

 

Ha az elrtnl tbb Gynoflor hvelytablettt alkalmazott

Ha az elrtnl tbb tabletta kerlt hvelyi alkalmazsra, rtestse kezelorvost.

 

Ha elfelejtette alkalmazni a Gynoflor hvelytablettt

Ne alkalmazzon ktszeres adagot a kihagyott adag ptlsra.

 

Ha id eltt abbahagyja a Gynoflor hvelytabletta alkalmazst

Ha brmilyen tovbbi krdse van a ksztmny alkalmazsval kapcsolatban, krdezze meg orvost vagy gygyszerszt.

 

 

4. LEHETSGES MELLKHATSOK

 

Mint minden gygyszer, gy a Gynoflor hvelytabletta is okozhat mellkhatsokat, amelyek azonban nem mindenkinl jelentkeznek.

 

ltalnos tnetek, az alkalmazs helyn fellp reakcik

Rviddel a ksztmny alkalmazsa utn enyhe szr vagy g rzs elfordulhat (kb. a betegek 1,0%-ban). Ritkn tlrzkenysgre utal tneteket, kivrsdst s viszketst tapasztaltak. Egy esetben allergis reakcit figyeltek meg a ksztmnyben lv laktobacilus liofiliztummal szemben.

 

Ha a Gynoflor hvelytablettt tvedsbl szjon t alkalmazzk, nem vrhat mellkhats.

 

Ha brmely mellkhats slyoss vlik, vagy ha a betegtjkoztatban felsorolt mellkhatsokon kvl egyb tnetet szlel, krjk, rtestse orvost vagy gygyszerszt.

 

 

5. HOGYAN KELL A GYNOFLOR HVELYTABLETTT TROLNI?

 

Htszekrnyben troland (2C 8C).

A gygyszer gyermekektl elzrva tartand!

A dobozon feltntetett lejrati id (Felhasznlhat:) utn ne alkalmazza a Gynoflor hvelytablettt. A lejrati id a megadott hnap utols napjra vonatkozik.

A gygyszereket nem szabad a szennyvzzel vagy a hztartsi hulladkkal egytt megsemmisteni. Krdezze meg gygyszerszt, hogy szksgtelenn vlt gygyszereit miknt semmistse meg. Ezek az intzkedsek elsegtik a krnyezet vdelmt.

 

 

6. TOVBBI INFORMCIK

 

Mit tartalmaz a Gynoflor hvelytabletta

A ksztmny hatanyagai: minimum 10milli csra Lactobacillus acidophilus (50,0 mg Lactobacillus acidophilus liofiliztum formjban), s 0,03 mg sztriol hvelytablettnknt.

Egyb sszetevk: dintrium-hidrogn-foszft, ntrium-karboxi-metil-amilopektin, laktz-monohidrt, magnzium-szteart, mikrokrislyos cellulz.

 

Milyen a ksztmny klleme s mit tartalmaz a csomagols

6 db, ill. 12 db hvelytabletta buborkfliban, faltkartonban.

 

A forgalomba hozatali engedly jogosultja

Medico Uno Pharma Kft.

2051 Biatorbgy

Viadukt u. 12.

 

Gyrt

Cemelog-BRS Kft.

2040 Budars, Vast u.2.

 

 

OGYI-T-5910/01-02

 

Betegtjkoztat OGYI-eng. dtuma: 2007 november 07.

Itt keressen tüneteire

Elérhetőségeink

Lágymányos PatikaÜgyfélszolgálat: +36 1 466 6246
info@lagymanyospatika.hu

tarspatika logo kicsi 0

Fejborapolasi tanacsadas

gyogygond2

Szolgáltató adatai

Lagymanyos cegadatok uj

Gyógyszer-információ

ÜgyeletInfo

Ügyelet információkért kattintson ide!