x 
Kosár - 0 Ft

Kosár

A kosara még üres

Bejelentkezés RegisztrálásSupradyn drazsé 60x

Cikkszám: 573740
Kiszerelés: 60x
Mennyiségi egység: DOB
EP kártyával vásárolható
Szobahőmérsékleten tartandó

Gyógyszer - csak patikai átvétellel!

Ár: 6390 Ft

Értesítést kérek akció esetén

Amennyiben a termék akciós lesz, értesítést küldünk a megadott címre

Valós email cím megadása kötelező

 

 

Betegtájékoztató

  Supradyn F drazsé

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Supradyn drazsé

multivitamin, ásványi anyag kombináció

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

-                 Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                 További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

-                 Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely mellékhatásra is vonatkozik.

-                 Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek vagy éppen súlyosbodnak.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Supradyn drazsé és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a Supradyn drazsé szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a a Supradyn drazsét?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a a Supradyn drazsét tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.             Milyen típusú gyógyszer a Supradyn drazsé és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Supradyn drazsé arányos mennyiségben tartalmazza az összes fontos vitamint, szükséges ásványi anyagot és nyomelemet.

 

A vitaminok olyan létfontosságú anyagok, amelyek a táplálékkal kerülnek be a szervezetbe. Az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az anyagcserében és a növekedésben, valamint a szervezet regenerációjához (például a csontok, vér, stb.). A nyomelemek olyan létfontosságú anyagok, amelyekre a szervezetnek csak parányi mennyiségben van szüksége, de a napi táplálkozással nem mindig kerülnek be megfelelő mennyiségben a szervezetbe.

 

A Supradyn drazsét az általános vitaminhiány megelőzésére és kezelésére alkalmazzák. A Supradyn drazsét fokozott vitamin- és ásványianyag-szükséglet idején, különösen betegségek, megnövekedett igénybevétel alatt kell szedni.

 

A Supradyn drazsé szedése ajánlott, ha vitamin- és ásványianyag-hiány kialakulásának kockázata áll fenn: növekedés, terhesség, szoptatatás, időskor, betegség vagy betegséget követő lábadozás alatt, antibiotikum szedésénél, illetve más gyógyszeres kezelés esetén, továbbá speciális vagy súlycsökkentő diéta, krónikus alkoholizmus, dohányzás, bizonyos gyomor- és bélrendellenességek esetén.

 

 

2.             Tudnivalók a Supradyn drazsé szedése előtt

 

Ne szedje a Supradyn drazsét

-                 ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,

-                 ha már túl magas az A- vagy D-vitamin szintje a szervezetében (A- vagy D-hipervitaminózis, tüneteit lásd a „Ha az előírtnál több Supradyn drazsét vett be” szakaszban),

-                 ha retinoid kezelésben részesül (például akne: súlyos, pattanásos bőrprobléma kezelésére),

-                 vesekárosodás,

-                 magas kalcium vérszint,

-                 túlzott kalciumürítés,

-                 vas illetve rézanyagcsere zavarával járó kórfolyamatok (pl. Wilson-kór),

-                 magas foszfát vérszint,

-                 magas magnézium vérszint,

-                 vesekőbetegség,

-                 húgykőbetegség esetén.

 

Ha a Supradyn drazsé alkalmazása során allergiás reakciót tapasztal, hagyja abba a szedést és forduljon orvoshoz.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Supradyn drazsé alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét

-                 ha fennáll annak a veszélye, hogy túl sok A- vagy D-vitamin kerül a szervezetébe. Supradyn drazsé szedése esetében ez csak akkor fordulhat elő, ha az ajánlott adag többszörösét hosszabb ideig szedi,

-                 ha K‑vitamin antagonistát (pl. kumarin) és/vagy más antikoagulánst szed.

-                 ha máj- és epeúti megbetegedése van.

 

Egyéb gyógyszerek és a Supradyn drazsé

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről..

 

Az E‑vitamin tartalmú készítményeket óvatosan kell alkalmazni, ha antikoagulánst, vagy thrombocyta aggregációt gátló készítményt szed. Ezért ezek a gyógyszerek és a Supradyn együtt csak a kezelőorvos javaslatára adható.

 

A szájon át szedett antibiotikumok és antivirális szerek felszívódását a kalcium-, magnézium-, vas-, réz- és cinktartalmú készítmények befolyásolhatják, így alacsonyabb az említett gyógyszer koncentráció a vérben. Amennyiben antibiotikumokat vagy antivirális szereket szed, 1‑2 óra után vegye be a Supradyn készítményt.

 

A D‑vitamin felszívódását a gyomorbélrendszerben a hashajtókkal (pl. paraffin olaj) történő egyidejű alkalmazás csökkentheti.

 

A B6‑vitamin már alacsony dózisban is fokozza a levodopa (Parkinson betegség kezelésére alkalmazott gyógyszer) lebontását, ezért a levodopával együtt történő alkalmazása nem javasolt. A dopa-dekarboxiláz- gátló együttadása nélkül a levodopa nem jut át elegendő mennyiségben a vér-agy gáton, és ez gátolja a levodopa hatás kialakulását.

 

A Supradyn drazsé egyidejű alkalmazása étellel és itallal.

Az oxálsavat (spenótban és rebarbarában található) és fitinsavat tartalmazó élelmiszerek (pl. gabonafélék, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, búzakorpa) a Supradyn készítményben lévő kalcium felszívódását csökkenthetik, ezért nem javasolt a készítmény bevétele az oxálsavban és fitinsavban gazdag táplálék elfogyasztásától számított két órán belül.

 

Azok a betegek, akik más gyógyszereket szednek vagy orvosi gondozás alatt állnak, beszéljék meg kezelőorvosukkal a készítmény alkalmazását.

 

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Az ajánlott adagban (napi 1 drazsé) szedheti a Supradyn drazsét terhesség és szoptatás alatt, de az ajánlott adagot ne lépje túl. A terhesség első három hónapjában az orvos utasítása nélkül semmilyen gyógyszert ne szedjen.

 

A Supradyn alkalmazása mellett nem szedhető más A‑vitamint, vagy annak származékait (szintetikus izomerjei - izotretinoin és etretinát), sem béta-karotint tartalmazó készítmények, mert ezek nagy adagja káros lehet a magzatra.

A retinol kiválasztódik az anyatejjel, ezért nagy dózisú A-vitamin alkalmazása szopta­tás idején nem javasolt. A napi ajánlott adag 4000 NE.

 

Terhes, ill. fogamzóképes életkorban lévő, megfelelő fogamzásgátlásról nem gondoskodó nők nem fogyaszthatnak többet napi 5500 NE A-vitaminnál, illetve 600 NE-et meghaladó D3-vitaminnál.

 

Szoptatás alatt a vitaminokkal és ásványi anyagokkal történő táplálék kiegészítés biztonságosnak fogadott el. A vitaminok és az ásványi anyagok kiválasztódnak az anyatejjel, de káros hatásokat nem tapasztaltak a szoptatott gyermeken terápiás adagok használatakor.

Azonban, ezt figyelembe kell venni, ha a gyermek bármilyen más táplálék kiegészítést kap.

 

A folyamatos D‑vitamin túladagolás káros lehet a magzatra, újszülöttre. Ezt figyelembe kell venni, amikor az újszülött D‑vitamin pótlást kap.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem várható ilyen hatás.

 

A Supradyn drazsé laktózt és szacharózt tartalmaz.

A Supradyn drazsé 7,8 mg tejcukrot (laktózt) és 306,1 mg répacukrot (szacharózt) is tartalmaz drazsénként.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

A Supradyn drazsé nem jelent számottevő kalória bevitelt, így cukorbetegek is alkalmazhatják.

 

 

3.       Hogyan kell szedni a Supradyn drazsét?

 

A gyógyszert mindig a kezelőoorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek:

Ha az orvos másképp nem rendeli, szokásos adagja: napi 1 drazsé, étkezés közben 1 pohár vízzel, szétrágás nélkül bevéve. Ha az orvos másképp nem rendeli, soha ne szedjen többet az ajánlott napi adagnál.

 

Alkalmazása gyermekeknél

12 év alatti gyermekeknek: a készítmény alkalmazása nem javasolt.

 

Milyen hosszú ideig javasolt a Supradyn drazsé alkalmazása?

A Supradyn drazsé szedhető rövidebb vagy hosszabb ideig (1 vagy több hónapig) folyamatosan is.

A Supradyn drazsé jótékony hatását hosszabb szedés után fejti ki, ezért az adag csökkentésekor vagy növelésekor nem jelentkezik azonnal jelentős változás.

Ha a Supradyn drazsé alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Ha az előírtnál több Supradyn drazsét vett be

A megadott adagolással (napi 1 drazsé) a Supradyn drazséban lévő vitamin- és ásványi anyag adagoknál túladagolás veszélye nem áll fenn.

 

Ha az ajánlott adag többszörösét hosszabb ideig szedi, vagy más multivitamin-készítménnyel egyidejűleg szedi a Supradyn drazsét, fennáll annak a veszélye, hogy túl sok A- vagy D-vitamin, kalcium, vas vagy réz kerülhet a szervezetébe, amely toxikus tüneteket okozhat. Az A-vitamin túladagolás jellegzetes tünetei: az ajkak és a bőr kiszáradása és megrepedezése, hajhullás, a bőr sárgulása. A D-vitamin túladagolás jellegzetes tünetei: fáradékonyság, erőteljes szomjúságérzet. Nagyobb E-vitamin adagok hosszú időn keresztül történő bevitele gyomor-bélrendszeri tüneteket, fáradtságot és gyengeséget okozhat.

 

A túladagolás kezdetben jelentkező általános tünetei: hirtelen fejfájás, zavartság, gyomor- és bélrendszer tünetei, mint székrekedés, hasmenés, hányinger, hányás.

 

Ha elfelejtette bevenni a Supradyn drazsét

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott drazsé pótlására.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Ha betartja az ajánlott adagolást, nem várhatók komoly mellékhatások még hosszantartó Supradyn drazsé szedés esetében sem.

 

Ritkán (10 000 eset közül 1-10 esetben fordulhat elő) gyomor-bél rendszeri tünetek (pl. kellemetlen hasi érzés, székrekedés, hányás, hasmenés és hányinger) jelentkezhet.

 

Nagyon ritkán (10 000 eset közül kevesebb, mint 1 esetben fordulhat elő) túlérzékenységi reakció jelentkezhet, ennek tünetei: csalánkiütés, arcduzzanat, zihálás, bőrpír, kiütés, hólyagok és sokk.

 

Esetenként előfordulhat a vizelet enyhe sárgás elszíneződése. Ez a hatás teljesen ártalmatlan és a készítmény B2‑vitamin tartalma okozza.

A drazsé vastartalma a székletet feketére festheti.

 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

 

 

5.       Hogyan kell a Supradyn drazsét tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 C-on, a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban, hőtől védve tárolandó.

 

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:, Felh.:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Supradyn drazsé?

-               A készítmény hatóanyagai:

 

12 féle vitamin

A-vitamin           3333 NE

B1-vitarnin          20 mg

B2-vitamin          5 mg

B6-vitamin          10mg

B12-vitamin         0,005 mg

C-vitamin           150 mg

D3-vitamin          500 NE

E-vitamin           10mg

Biotin                 0,25 mg

Folsav              1 mg

Kalcium pantotenát       11,6 mg

Nikotinamid     50 mg

 

8 ásványi anyag és nyomelem

Kalcium             51,3 mg

Foszfor               23,8 mg

Magnézium        21,2mg

Vas                     10,0 mg

Réz                     1,0mg

Cink                   0,5 mg

Mangán              0,5 mg

Molibdén            0,1 mg

 

-               Egyéb összetevők:

Drazsémag: szacharóz, laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát, mannit, kroszpovidon, povidon K 90, mikrokristályos cellulóz.

Drazsé bevonat: hígan folyó paraffin, szilárd paraffin, „Canthaxanthin 10% CWS/S” (E 161) (aszkorbil-palmitát, zselatin, szacharóz, kukoricamagolaj, kukoricakeményítő, a-tokoferol), titán-dioxid, porlasztva szárított arabmézga, rizskeményítő, talkum, szacharóz.

 

Milyen a Supradyn drazsé külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Vöröses narancssárga színű, ovális, mindkét oldalán domború, cukorbevonatú tabletta.

30 db, 60 db, 30+60 (90) db vagy 60+60 (120) db drazsé átlátszó buborékcsomagolásban és dobozban vagy 2 doboz egy gyűjtő csomagolású dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Bayer Hungária Kft.

1123 Budapest

Alkotás u. 50.

 

A gyártó

Dragenopharm Apotheker Püschl GmbH

D-84529 Tittmoning, Göllstrasse 1, Németország

 

OGYI-T-9251/01        30x

OGYI-T-9251/02        60x

OGYI-T-9251/18        30x+60x (90x)

OGYI-T-9251/19        60x+60x (120x)

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. május

Bankkártyás fizetés

Kártyás fizetés szolgáltatója:

CIB Bank

Elfogadott bankkártyák:

Kartyalogok 30px HUN

© Lágymányos Patika és WEBáruház - 2011 - 2023 | Adatkezelési tájékoztató | Jognyilatkozat | Impresszum
A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!